Om oss

Att se människor få tillbaka hoppet och tron på sig själva är en fantastisk känsla

Vi träffades i Malaga i mitten av 80-talet genom gemensamma vänner. Det här var under en period i våra liv där det ingick både alkohol och droger, men bara en av oss kom att utveckla ett beroende. Kontakten mellan oss har varierat i intensitet genom åren beroende på omständigheter i livet, men den har alltid funnits där. Både Spanien och beroendeproblematik har varit centralt i våra liv, därav uppkomsten av Malaga Recovery.

Beatriz Lopez är ansvarig för behandlingen och har arbetat med beroende i över 25 år

För Beatriz, som är halvspanjorska och bodde i Spanien under 80- talet, blev användningen av alkohol och droger en del av livet och hon utvecklade sakta men säkert ett beroende. Hon berättar:

“En period arbetade jag som flygvärdinna och ansträngde mig hårt för att hålla en prydlig yttre fasad. Jag skötte mitt arbete och höll allt det praktiska flytande under en lång period. Hela mitt inre kändes ohanterligt och dövades hela tiden med alkohol och droger, även om jag själv såg det som att jag satte guldkant på tillvaron, ända tills det till slut brakade”.

Jag flyttade tillbaka till Sverige i början av 90-talet och genomgick en behandling för mitt beroende och började så småningom själv att arbeta som behandlare. De senaste åren har jag framför allt arbetat med personer inom näringslivet med en social etablering. Inriktningen i mitt arbete har dock skiftat med allt från män, kvinnor, par, unga vuxna, anhöriga och missbrukare med kriminalitet som livsstil. Trots att människorna jag har arbetat med har så olika bakgrund och liv, så har de alla en sak gemensamt – beroendet. Det spelar ingen roll var man kommer ifrån, beroendesjukdomen kan drabba vem som helst.

Jag vet av erfarenhet att behovet och efterfrågan av behandling utomlands har funnits länge. Likaså en önskan om kortare behandlingsprogram än de traditionella 4 -5 veckors programmen. Med min naturliga förankring till  Spanien och mitt arbete med beroende kände jag att det var dags att kombinera dessa båda. Jag har därför utformat Malaga Recoverys 14 dagars intensivprogram. Behandlingen sker på en vacker plats i bergen, nära havet i Södra Spanien.

Annette Aalto är behandlingsassistent och ansvarar för logistik och samordning

Annette är utbildad 12 stegs terapeut med KBT inriktning och certifierad Recovery Coach. Hon gick “Internal Family Systems” terapi steg 1 utbildning under 2021 och fortsatte med steg 2 “Eating disorders and addictions” i början av 2022.

Annette har bott i Spanien i över 20 år. Hennes liv tog en annan väg, för trots att hon missbrukade under en period i livet utvecklade hon inte ett kemiskt beroende. Hon berättar:

“Min uppväxt var tuff med missbruk i familjen. Trots min uppväxt så har jag utåt sett haft ett ordnat liv. Jag har haft flera karriärer, egna företag och bildat familj. I min ungdom försökte jag döva mina obearbetade känslor från uppväxten med alkohol och droger. Senare tog detta sig uttryck i att vara högpresterande på arbetet och i livet. En annan flyktväg blev att rädda människor med missbruk. Detta ledde till slut till att jag kraschade och blev utbränd. Då först insåg jag att jag behövde göra en förändring och bearbeta mina trauman från uppväxten. Genom terapi, eget arbete med mig själv och utbildningar i beroende har jag nu kunskap om både beroende och medberoende. Jag är idag redo att hjälpa andra att finna en väg till tillfrisknande på ett professionellt sätt”.